Hundar med andra djur

hund_katt_106664600Att ha en hund betyder inte att man inte samtidigt kan ha andra djur i huset. Det är ändå många som är under uppfattningen att hundar konstant skäller på eller jagar alla andra djur de kommer i kontakt med. Men detta är mer ofta ett inlärt beteende eller något som åtminstone inte ett beteende man sökt hindra i hundens uppväxt.Typexemplet som ofta används när man talar om hundar och andra djur är såklart hundar och katter. Detta är ju knappast förvånande när katten flöjt av hunden är Sveriges två mest populära husdjur. Och det finns faktiskt många världen över som har båda dessa samtidigt.Medan man aldrig kan veta i förväg hur någon av djuren skulle reagera på att ett annat djur kommer in och bor tillsammans med dem, finns det åtminstone tips man kan dra nytta av när det gäller detta:

  • En lydig hund kan man lättare hålla lugn när den möter ett annat djur. På så sätt kommer det inte skrämma det andra djuret lika mycket.
  • Låt dem mötas för första gången under kontrollerade omständigheter, till exempel på var sin sida av ett staket, stängsel eller liknande.
  • Låt dem vistas i var sin del av lägenheten/huset till att börja med så de blir bekant med varandras lukt.
  • Försök att uppmuntra interaktion men skynda inte på detta och försök tvinga dem att bli vänner.

I slutändan kan det ändå vara ganska slumpmässigt hur bra hunden kommer överens med något annat djur.När de väl börjar bo tillsammans på lika villkor är det bra att se till att ha båda djurens behov i åtanke i hur och var de får och kan röra sig. En katt kommer till exempel ha behov att vara själv emellanåt och en hög plats där inte hunden kan nå är ett bra alternativ. Detta fixar man enklast med ett bra klätterträd, något som finns i många varianter idag.Om man undrar om vissa hundraser fungerar bättre tillsammans med andra djur så är detta mycket riktigt fallet. Vill man titta efter om hundrasen man har kvalificerar för detta kan man ta och kolla in denna lista.