Aktivera hunden

Alla hundar är i behov av aktivitet för att de ska må bra och vara glada. Den typ av aktivering som är mest effektiv beror så klart på hundens allmänna aktivitetsnivå, något som inte bara skiljer sig från ras till ras utan även inom raser.

Det gäller att hitta en bra balans på aktivering för hunden. Blir de överaktiverade kan hunden lätt bli stressad istället, vilket ju har helt motsatt effekt från det man ämnar uppnå med aktiveringen. Till att börja med kan man ta sig en titt på hundleksaker. I denna kategori finns det mängder av olika aktiveringsmöjligheter. Allt från enkla dragleksaker till hundcasinon.

Ska ej förväxlas med de typer som vi människor besöker. Det är mer eller mindre en leksak med många olika fack där man kan gömma godbitar och hunden måste lista ut hur man får upp dem. Leksaker som kräver att hunden måste lösa problem av ett slag eller annat kan faktiskt öka deras självförtroende och har därför ytterligare fördelar än bara själva aktiveringen. Promenader är också ett perfekt tillfälle att aktivera hunden på ett sätt eller annat. Att hitta på en eller två roliga lekar under en promenad gör det mer underhållande både för en själv och hunden. Man kan till exempel ha med sig några godsaker när man är ute och går och gömma dessa och låta hunden leta rätt på dem.

En annan aktivitet som inte bara är rolig utan gör nytta är att träna balansövningar. Låt hunden hoppa upp på något där det inte finns mycket utrymme att stå och låta dem gå eller stå där beroende på om det är ett lågt räcke eller bara en sten. Att sedan träna dem att vända på en mindre yta är en lite mer avancerad övning man kan gå över till när hunden blivit mer bekväm vid de första balansövningarna.

Tänk på att vad än aktiveringen är ska ju målet vara att hunden ska bli både trött och nöjd efteråt. Aktivering är en konstant balans mellan utmaning och underhållning och är något man kommer behöva utforska tillsammans med sin hund. Som de blir bättre och bättre på de lekar man använder sig av desto mer avancerade kan man göra dem så att utmaningen fortfarande finns där.