Fjällvandra med hund

Hund på fjälletAtt fjällvandra kan vara en underbar upplevelse. Ännu bättre blir det om du har din fyrbente vän vid din sida – det blir till ett härligt miljöombyte både för dig och hunden. Funderar du på att ge dig ut i fjällen med hunden är september den bästa månaden för då kan man släppa hundarna lösa och de kan njuta fullt ut av naturen. Fram till den 20:e augusti råder koppeltvång. Kom dock ihåg att en lösgående hund i fjällen bara är en bra idé om du har pli på den!

Om man ska fjällvandra över dagen så behöver man inte ta med sig så mycket. Det är inte ens nödvändigt att ta med mat till hunden. Men eftersom du själv säkert vill ha en mysig fikastund, så känns det bra att låta hunden vara med genom att ha något för den att knapra på. Om vi ska fjällvandra i flera dagar så är det smart att packa i så kallade klövjeväskor. En klövjeväska är en väska som hunden kan bära själv och eftersom en hund kan bära en tredjedel av sin egen vikt så kan den bära sin egen mat. Då får du lite mindre att bära själv. Online kan du hitta klövjeväskor i olika prisgrupper och även koppel om du behöver – och som hundarna måste ha från den 1 mars till den 20 augusti. Det är dock bra att ha i åtanke att vissa nationalparker ha andra regler. På Kungsleden, till exempel, måste hunden gå kopplad året om och i en del områden är det förbjudet att ha med hund. I Borås Tidning hittar du ytterligare bra tips på hur man bäst går tillväga när man tar med hunden ut på äventyr i fjällen.

Hunden kan vara duktig på att hjälpa dig bära men tänk på att den måste vänja sig vid att bära vikt innan du ger dig av på vandringen. Kom i håg att packa myggmedel, mjukgörande salva till trampdynorna och förbandsmaterial om hunden skulle skada sig under vandringen. Det kan finnas orm i fjällen och många veterinärer råder hundägare att ta med kortison om olyckan skulle vara framme.

De flesta fjällstationer och stugor tar emot hundar som sällskap, så om du inte känner för att sova i tält är det en bra idé att övernatta i en mysig fjällstuga med din hund. Dessa rum där man kan ta med sig hund på är dock väldigt populära så om det är det som du är ute efter så är det en bra idé att hyra ett sådant rum så snabbt som möjligt. då de södra fjällen är mer lättillgängliga än de norra så är det mycket fler personer som reser till dem vilket också gör att det är svårare att få tag på stugor och liknande. Oftast så är det som så att ju längre norrut man beger sig desto fler lediga rum och stugor finns det.

Vatten är något som är viktigt att att med sig både för dig själv och din hund. Det finns dock flera forsar och vattenleder som går att dricka ur och fylla på flaskor i, vilket gör att vatten inte borde vara något problem. Det är också viktigt att inte puscha hunden för mycket. Det är viktigt att planera in vilodagar både för din hund och för dig.